Knowledge Graph: sits

Inleiding

Deze Data Story gaat over het ontdekken van patronen in de objecten die gemaakt zijn van 'sits'. Onderstaande tekst is mede mogelijk gemaakt door Gieneke Arnolli, vroeger conservator bij het Fries Museum en specialist op het gebied van sits. Zij maakte o.a. de tentoonstelling "Sits. Katoen in bloei" en heeft ook de bijbehorende catalogus geschreven.

Sits is van oorsprong handgeschilderde, geglansde katoen uit India. Het is een tijdrovende techniek met gebruik van chemische middelen om plantaardige kleurstoffen te binden aan katoenvezels. De stof is daardoor soepel, veelkleurig, was- en kleurecht. Het is net als het bekendere, Engelse chintz afgeleid van het Perzische chitta dat 'bedrukt' betekent.

Voordat sits in de zestiende eeuw naar Europa kwam, bestond er in Azië al een levendige ruilhandel. De VOC nam na 1602 de handel, met name op Indonesië, over en ruilde katoen uit India tegen de gewenste specerijen. Nederlandse zeelieden namen de sits soms mee naar huis, wat zeer in de smaak viel. Dus gaf de VOC vanaf 1664 opdracht om sitsen mee te brengen voor de Nederlandse markt.

Hier werden de grote beschilderde doeken gebruikt als wandbespanning en spreien, en de stof aan de meter voor vrouwenjakjes en 'Japonse rokken' (kimono's) voor mannen, kindermutsjes en babyjakjes. Sits wordt een kenmerk van de Hindelooper-streekdracht.

Wat valt er te ontdekken over sits in deze Data Story?

Organisaties

Welke van de Modemuze-partners hebben objecten in hun collectie die gemaakt zijn van sits?

Het Openluchtmuseum steekt met kop en schouders uit bij deze query. Dit komt omdat het Openluchtmuseum voornamelijk streekdracht verzamelt en sits was een geliefd materiaal in de productie van streekdracht.

Type

Hieronder zie je welke soorten objecten van sits we terugvinden in de Modemuze-collecties. Sits was een mooie en geliefde stof, dus het werd vooral als bovenkleding gedragen: het mocht gezien worden.

Afbeeldingen

Welke afbeeldingen van objecten die gemaakt zijn van sits komen voor in deze Data Story?

N.B.: sommige afbeeldingen worden niet meer aangeboden door de Modemuze-partners.

Welke objecten lijken volgens de naam of omschrijving wel gemaakt te zijn van sits, maar hebben in de collectiedata geen koppeling met de EFT of AAT die dat duidelijk maakt?

Deze story benadrukt het belang van correct ingevoerde, of opgeschoonde, data. Het is duidelijk dat er veel meer objecten in de collecties voorkomen die van sits gemaakt zijn dan de vorige query kon vinden. Als data niet volledig is ingevoerd, worden deze objecten niet gevonden.

Datum van vervaardiging

Wanneer zijn objecten van sits in de collecties van de Modemuze-partners zoal gemaakt? Kunnen we de populariteit die sits won vanaf de zeventiende eeuw terugzien in het aantal verzamelde en gedateerde objecten in de Modemuze-collecties? Of zien we hier vooral de verzamelgeschiedenis van de verschillende museale instellingen in terug?

N.B.: de precieze datum is niet altijd bekend. De grafiek toont de vroegst bekende datum.

Andere Data Stories

  1. Algemeen
  2. Periode