Nationaal Archief & Theaterencyclopedie

Introductie

“Theatre is the art form of the present: it exists only in the present, and then it’s gone.” – Simon McBurney

Elke theatervoorstelling houdt op met bestaan zodra het laatste applaus is weggestorven. Fotografie maakt het mogelijk om later toch iets van de magie van een voorstelling terug te kunnen vinden. In de online foto-collectie van het Nationaal Archief zitten veel foto's van gebeurtenissen, voorstellingen en personen van de rijke Nederlandse theatergeschiedenis verstopt, alleen met ruim één miljoen foto's in die online collectie was de interessante foto's én de verbanden hiertussen vinden lange tijd net als zoeken naar een speld in een hooiberg. Het creëren van deze dataset en datastory maakt het mogelijk om zelf door de theater-foto's van het Nationaal Archief te bladeren - zoek bijvoorbeeld naar foto's van je favoriete acteur (of die van je ouders) of het theater waar je het liefst voorstellingen bezoekt.

De dataset waar deze story op gebaseerd is bestaat uit de theater-foto’s en metadata van het Nationaal Archief en de data van de Theaterencyclopedie. Het Nationaal Archief heeft 15 miljoen foto's in haar beheer waarvan ruim één miljoen foto's online bekeken kunnen worden. Hiervan zijn 400.000 foto's omgezet naar Linked Open Data (LOD) - een data-format waarbij data op een manier wordt aangeboden waardoor er makkelijker verbindingen tussen de data gelegd kan worden. Ook de Theaterencyclopedie - een online weergave van de theatercollectie van het Allard Pierson en het grootste theaterarchief van Nederland - biedt haar data in dit format aan. Door deze databronnen aan elkaar te koppelen, zijn zowel de foto's van het Nationaal Archief als de informatie van de Theaterencyclopedie nu te vinden op één plek, in deze data story!

De dataset

Hoe werkt Linked Open Data?

Linked Open Data is een manier van data structuren waarbij er makkelijk verbanden tussen of binnen datasets gelegd kan worden. Op de website van het Nationaal Archief (hier) staat de volgende uitleg hierover:

Het semantisch web maakt gebruik van URI's (webadressen), om de data te definiëren. De URI's worden in een triple gebruikt voor het maken van brokjes kennis. Een triple bestaat uit een subject, predicaat en object, ook wel het Resource Description Framework (RDF). Hier volgen drie voorbeelden:

Triples
Subject Predicaat Object
Herbert G. Ponting is geboren op 21 maart 1870
Herbert G. Ponting is geboren in Salisbury
Herbert G. Ponting school Trinity College


De triple-onderdelen subject, predicaat en object maken gebruik van termenlijsten of vocabulaires. Vocabulaires bepalen de betekenis van een begrip. En zijn op het internet te vinden in bijvoorbeeld: https://lov.linkeddata.es/dataset/lov/ . In ons voorbeeld is het predicaat ‘is geboren in’ gedefinieerd door de URI http://dbpedia.org/ontology/birthPlace. De uitwerking van de triples met URI’s ziet er dan zo uit:


Deze triples kunnen verder aan elkaar gekoppeld worden. Zo kan de term Salisbury gelinked worden aan de term Groot-Brittannië. Hierdoor weet je dat Herbert G. Ponting daar geboren is. Door het aanbrengen van heel veel links ontstaat een web van data die met elkaar samenhangt; een semantisch web.

NB: een object mag een URI of een korte tekst zijn.

De data van het Nationaal Archief

In het Nationaal Archief vind je antwoorden op vragen die betrekking hebben op jouw leven, de geschiedenis van Nederland ook in relatie tot andere landen, en de samenleving. We helpen je aan nieuwe inzichten door je toegang te geven tot het nationaal geheugen.1

Tussen de 400.000 LOD-foto’s van het Nationaal Archief bleken er 8166 rechtenvrije foto’s over theater te zitten. Om deze te vinden is in de volledige dataset gezocht op de woorden gerelateerd aan theater – denk hierbij aan theater, toneel, musical, acteur, voorstelling, et cetera. De gevonden foto’s en hun bijbehorende metadata zijn vervolgens gedownload. Denk bij deze metadata aan bijvoorbeeld de beschrijving bij de foto, de trefwoorden (onderverdeeld in categorieën) en de naam van de fotocollectie.

Hieronder zie je een voorbeeld van de data gelinkt aan één foto. Voor een beter overzicht kunnen de bolletjes verplaatst worden door er op te klikken en ze te verslepen. <a href = http://hdl.handle.net/10648/a938e4d6-d0b4-102d-bcf8-003048976d84> Klik hier om de foto te zien op de website van het Nationaal Archief.

De data is onderverdeeld in drie categorieën:

  1. Beschrijving: de metadata die de foto beschrijft (trefwoorden, datum, beschrijving)
  2. Foto: de metadata van de foto zelf (fotograaf)
  3. Afbeelding: de digitale representatie / scan van de afbeelding

Onderstaande data kan ook in een tabel bekeken worden, door hieronder op Try this query yourself en vervolgens op Table te klikken. De data wordt dan weergegeven als triples, zoals hierboven uitgelegd. De rij links bevat het subject, de middelste rij het predicaat en de rij rechts het object. Het subject kan hierbij het fotorecord (rij 1 – 3), de beschrijving (rij 4 – 9) en de afbeelding (rij 10 – 15) zijn. Het predicaat en het object laat zien wat er gekoppeld is aan deze subjecten, zoals de trefwoorden bij de beschrijving of de online weergaves van de afbeelding. Ook kun je hier zien dat een URI zowel subject als object kan zijn. Bij de bovenste regel bijvoorbeeld is het subject het fotorecord en het object de beschrijving, maar vanaf regel 4 zie je dat de beschrijving het subject wordt. Zo kan een groot web van informatie gecreëerd worden waar alle data via-via aan elkaar gelinkt is.

De data van de Theaterencyclopedie

“Theaterencyclopedie.nl biedt het publiek een plek waar theaters en gezelschappen kennis en inspiratie over theater kunnen halen, maar ook brengen. Zo wordt het een levendige opslagplaats van de gezamenlijke Nederlandse theatergeschiedenis.” 2

Waar het Nationaal Archief veel foto’s heeft, heeft de Theaterencyclopedie héél veel informatie. Zo zijn in de encyclopedie alle premières in Nederland ná 1800 te vinden, evenals meer dan 10.000 verschillende producenten, biografieën van onder andere bekende auteurs, acteurs en regisseurs, het samengestelde theatercanon met de 49 belangrijkste gebeurtenissen uit de naoorlogse Nederlandse theatergeschiedenis en een eregalerij met de grootste Nederlandse theaterpersoonlijkheden.

De theaterencyclopedie fungeert als een echte wiki: iedereen kan meeschrijven. Daarnaast is de theaterencyclopedie gekoppeld aan de database van de theatercollectie van het Allard Pierson en Stichting TiN voor de feiten, zoals geboortedata en voorstellingsgegevens.

Zie hieronder een voorbeeld van de data die te vinden is bij de Theaterencyclopedie en hoe deze verbonden is aan elkaar. De data is onderverdeeld in verschillende categorieën:

  1. Theater: <a href=http://theaterencyclopedie.nl/wiki/Special:URIResolver/Beatrix_Theater-2C_Amsterdam>Beatrix Theater, Amsterdam
  2. Producent: <a href=https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Toneelgroep_Amsterdam>Toneelgroep Amsterdam
  3. Voorstelling: <a href=https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Angels_in_America_-_Toneelgroep_Amsterdam_-_2008-03-08>Angels in America – Toneelgroep Amsterdam – 2008-03-08
  4. Persoon: <a href=http://theaterencyclopedie.nl/wiki/Special:URIResolver/Barry_Atsma>Barry Atsma

Bij persoon staat in dit voorbeeld voor de duidelijkheid 1 persoon die als acteur gekoppeld is aan de voorstelling, maar er kunnen veel meer personen gekoppeld zijn aan één voorstelling. Alle acteurs die er in hebben gespeeld, de regisseur van de voorstelling, de auteur van het toneelstuk, et cetera. Klik op Try this query yourself hieronder en verander helemaal onderaan in de query LIMIT 1 naar LIMIT 100 om meer personen die gekoppeld zijn aan deze voorstelling te zien. Ook is het hier weer mogelijk om de data in tabelvorm te bekijken door op Table te klikken.

Matchproces


Bij het matchen van de data van de Theaterencyclopedie aan die van het Nationaal Archief zijn opnieuw de vier categorieën gebruikt van de Theaterencylopedie (theaters, producenten, voorstellingen en personen).

Voorbeeld

In de tabel hierboven staat een voorbeeld van hoe de gematchte data eruit komt te zien. De eerste 5 kolommen bevatten data van het Nationaal Archief (NA) en de laatste 6 kolommen bevatten de gematchte data van de Theaterencyclopedie (TE).

De personen en producenten van de Theaterencyclopedie konden één op één gematcht worden met de beschrijving of trefwoorden van het Nationaal Archief - er bestond immers maar 1 Eduard Haken of 1 Stichting De Nederlandse Opera. Bij theaters werd het echter wat lastiger. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere steden met stadsschouwburgen of twee “Mickery-theaters” – eentje in Loenersloot en eentje in Amsterdam. Voor het matchen van de theaters was het dus ook belangrijk om de locatie waar het theater stond te vergelijken met de locatie waar de foto is genomen. In het voorbeeld hierboven is dit ook te zien; in de beschrijving wordt genoemd dat het een foto is van een voorstelling in de Stadsschouwburg en rechts daarvan (bij NAlocatie) wordt het duidelijk dat de foto in Amsterdam genomen is. De foto is dus uiteindelijk gekoppeld aan de Stadsschouwburg Amsterdam.

De voorstellingen moesten eveneens in meerdere stappen gematcht worden. Zoals te zien is bij TEvoorstelling bestaat een voorstelling bij de Theaterencyclopedie uit meerdere onderdelen: titel, seizoen en producent. Dit is nodig om onderscheid te maken, want hetzelfde toneelstuk kan in hetzelfde jaar door meerdere producenten of jaren later nogmaals als nieuwe versie door dezelfde producent worden uitgevoerd. In dit voorbeeld gaat het om de voorstelling “Rusalka”, uitgevoerd door Stichting De Nederlandse Opera met als premièredatum 22 juni 1963. Om de specifieke voorstelling te kunnen matchen moesten er dus meerdere onderdelen eerst gematcht worden. De producent was al gematcht, maar om de voorstelling te kunnen matchen moesten eerst ook de titel en het seizoen gematcht worden. Om dit te doen heb ik eerst de titel gematcht en vervolgens voor het seizoen het jaartal van de datum van de foto gepakt en deze gekoppeld aan seizoenen waarin die titel is opgevoerd. Vervolgens kon op basis van titel, seizoen en producent een specifieke voorstelling gematcht worden.

Bij een foto waar alles aan gematcht is (persoon, producent, voorstelling en theater) ziet dit er dan als volgt uit:

Alle foto's met een match


Van de 8166 foto's blijken 5059 foto's (62%) minstens één match met de theaterencyclopedie te hebben.

De galerij hieronder bevat de 5059 foto's met minstens één match. Door op de foto te klikken ga je naar de foto op de website van het Nationaal Archief. Voor het overzicht laat deze galerij nu maar 6 foto's zien en alleen de foto en de datum waarop de foto genomen is. Het is echter mogelijk om de galerij naar wens aan te passen, zodat je bijvoorbeeld alle matches kan zien of meer foto's. Een aantal mogelijkheden om de galerij aan te passen zijn: Voor het overzicht in de data story staat de limiet van aantal foto's op 6, maar door op Try this query yourself te klikken en helemaal onderaan LIMIT 6 weg te halen worden alle foto's zichtbaar. Mocht je ook de beschrijving en gevonden matches van elke foto willen zien kun je die ook daar toevoegen, door de hashtag (#) op regel 13 weg te halen.

Door het tekstvak linksboven bij de galerij in te vullen kun je zoeken naar specifieke foto's. Het is mogelijk om te zoeken naar personen, theaters, plaatsen, titels van toneelstukken, seizoenen en producenten. Voorbeelden van zoekopdrachten zijn:

  • Personen: Ramses Shaffy, Liesbeth List
  • Theaters: Stadsschouwburg, Amsterdam
  • Plaatsen: Amsterdam, 's-Gravenhage
  • Titel: Gijsbreght van Aemstel
  • Seizoen: 1953/1954
  • Producenten: De Nederlandse Comedie
  • LET OP: Zoeken is hoofdlettergevoelig!

    Verrijkingen


    Hierboven heb je al kunnen bladeren door alle foto's met minstens één gevonden link tussen het Nationaal Archief en de Theaterencyclopedie. Hieronder zullen de gelinkte foto's uitgebreider aan bod komen en gaan we dieper in op de gematchte theaters, personen en voorstellingen.

    Theaters

    Eerst zullen we dieper ingaan op de wel of niet gelinkte theaters. De Theaterencyclopedie heeft 1183 theaters in haar database staan, waarbij er tussen 64 theaters van de Theaterencyclopedie en 1262 foto's van het Nationaal archief een link is gevonden, met in totaal 1310 matches. Hieronder kun je zien welke theaters gelinkt zijn en aan hoeveel foto's.

    Wat opvalt is dat er veel foto's zijn van verschillende theaters uit Amsterdam. Om te kijken hoe dit zich verhoudt tegen de andere steden, zijn hieronder de theaters geplot op een kaart van Nederland.

    Om dit te kunnen doen moest de dataset aangevuld worden met de coördinaten van de theaters. Hiervoor is gebruik gemaakt van de website Overpass (https://overpass-turbo.eu/) (die runt op OpenStreetMap), waarmee de coördinaten van 326 theaters van de database van de Theaterencyclopedie zijn gevonden. Het grote verschil tussen het totale aantal theaters van de Theaterencyclopedie en het aantal theaters waar coördinaten van gevonden zijn komt doordat Overpass vooral coördinaten heeft van theaters die op dit moment bestaan en er op de Theaterencyclopedie ook veel theaters staan die niet meer bestaan. Helaas heeft het Nationaal Archief óók vooral foto's van theaters die niet meer bestaan in haar bezit, dus van de 66 theaters waar foto's aan gelinkt zijn stonden er maar 12 op Overpass. Van de overige 54 theaters zijn de coördinaten handmatig opgezocht en toegevoegd.

    Op onderstaande kaart zijn alle theaters geplot waar de coördinaten van gevonden zijn. De blauwe bolletjes zijn theaters waar geen foto's van het Nationaal Archief aan gelinkt zijn en de rode bolletjes zijn theaters waar wel foto's aan gelinkt zijn. Het valt meteen op dat op Amsterdam zowel veel rode als veel blauwe bolletjes te zien zijn, maar om het beter te zien zullen we moeten inzoomen op de stad. Dit kun je doen door bij het tekstvak plaats linksboven Amsterdam in te vullen en op Run Query te klikken. Vergelijk wat je daar ziet bijvoorbeeld eens met Utrecht, zijn de Amsterdamse theaters over-gerepresenteerd qua foto's of zijn er gewoon héél véél theaters in Amsterdam?

    Door op een rood of blauw bolletje te klikken kun je meer over een theater te weten komen. Bij de theaters zonder foto's kun je hier doorklikken naar de pagina van de Theaterencyclopedie over het theater en daar bijvoorbeeld zien welke voorstellingen hun première beleefden in het theater of wanneer het theater is opgericht. Bij de theaters met foto's kun je eveneens doorklikken naar de Theaterencyclopedie door op de naam van het theater klikken. Ook ga je door op de vertoonde foto te klikken naar een galerij waarin alle foto's die het Nationaal Archief van dat theater heeft te vinden zijn met extra informatie over elke foto. Deze galerij is onder het kaartje ook te vinden, waarbij je de naam van het gevonden theater kan overnemen bij theater om in deze story de eerste 6 foto's van het theater bij het Nationaal Archief te zien.

    Daarnaast is het naast zoeken op specifieke theaters of plaatsen ook mogelijk om te zoeken naar theaters met een gedeelde naam. Vul bij theater bijvoorbeeld Stadsschouwburg of Openluchttheater in om deze theaters geplot op de kaart te zien!

    De zoekfunctie van de galerij hieronder werkt op dezelfde manier als bij het kaartje; hier kan gezocht worden naar foto's van specifieke theaters, plaatsen of soorten theaters.

    Personen

    Zoals hierboven te zien is zijn er 1114 verschillende personen van de Theaterencyclopedie gelinkt aan 3838 foto's van het Nationaal Archief. Met 6340 matches betekent dit dus dat er personen moeten zijn die aan meerdere foto's gematcht zijn. Omdat de foto's van het Nationaal Archief bijna 120 jaar bestrijken (van 1870 tot 1989) zou het dus kunnen dat er personen tussen zitten waarvan de foto's een groot deel van hun leven laten zien. Om uit te zoeken of dit zo is laat de onderstaande query zowel het aantal foto's waaraan een persoon gematcht is als de periode waarin die foto's genomen zijn zien.

    De tabel is zo gesorteerd dat op plek 1 de persoon staat waarvan we over de langste periode foto's hebben. Als je de tabel wil sorteren op volgorde van aantal foto's kun je op Try this query yourself klikken en onderaan de query "ORDER BY DESC(?aantal_jaar)" vervangen door "ORDER BY DESC(?aantal_fotos)".

    De persoon van wie het Nationaal Archief over de langste periode foto's heeft blijkt <a href=https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Herman_Heijermans>Herman Heijermans te zijn. Hij is één van de belangrijkste Nederlandse theaterschrijvers, onder andere van het tragische <a href=https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Op_hoop_van_zegen_-_Herman_Heijermans>Op Hoop van Zegen. Wat opvalt echter is dat de laatste foto in 1972 genomen is, terwijl Herman Heijermans al in 1924 overleden is. In de tijdlijn hieronder is te zien hoe dit kan: hij wordt dan wel vaak in bijvoorbeeld de beschrijving van de foto genoemd, maar hij staat er niet zelf op. Dit komt regelmatig voor: regisseurs, auteurs of andere personen worden wel in de beschrijving genoemd terwijl ze niet op de foto staan.

    Iemand waar het Nationaal Archief ook veel foto's van heeft en die wél op bijna alle foto's zelf staat is <a href=https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Ko_van_Dijk>Ko van Dijk, één van de grootste acteurs van de vorige eeuw. Ko van Dijk is zelfs de persoon die het vaakst gematcht is, aan 69 verschillende foto's tussen 1921 en 1979. Door in de tijdlijn hieronder Ko van Dijk te selecteren kun je alle foto's zien waar hij aan gematcht is, beginnend met een foto van de voorstelling <a href=https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Het_gouden_juk_-_Het_Schouwtooneel_-_1921-02-15> Het gouden juk van het <a href=https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Het_Schouwtooneel>Schouwtooneel en eindigend met de onthulling van zijn borstbeeld in de <a href= https://theaterencyclopedie.nl/wiki/De_Koninklijke_Schouwburg,_%27s-Gravenhage>Haagse Koninklijke Schouwburg na zijn overlijden.

    Een leven lang theater - De eregalerij van het theater in Nederland

    Op de theaterencyclopedie is een eregalerij te vinden van de grote Nederlandse theaterpersoonlijkheden, met onder andere Ramses Shaffy, Willem Nijholt en de hierboven al besproken Ko van Dijk.

    Op <a href = https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Eenlevenlangtheater>deze webpagina van de Theaterencyclopedie vind je meer informatie over de eregalerij, waar op het moment van schrijven 30 personen in zitten. Één van de doelen van de galerij is om de biografieën zoveel mogelijk aan te vullen met foto's. Hopelijk komen dus veel van de personen uit de eregalerij ook voor op foto's van het Nationaal Archief, zodat die foto's toegevoegd kunnen worden aan de eregalerij.

    In de tabel hieronder is onderzocht hoeveel van de 30 personen op foto's van het Nationaal Archief voorkomen en wat blijkt: van 23 van de 30 personen zitten er foto's in de collectie van het Nationaal Archief.

    De foto's van de theaterpersoonlijkheden zijn hieronder in eenzelfde tijdlijn geplaatst als bij de personen hierboven. Bekijk bijvoorbeeld de tijdlijn van <a href=https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Ramses_Shaffy>Ramses Shaffy voor foto's van verschillende televisiespellen waar hij over de jaren aan heeft meegegaan en een foto van de verhuizing van <a href=https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Shaffy_Chantant_-_Ramses_Shaffy_-_1964-10-22>Shaffy Chantant naar het <a href=https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Rembrandt_Theater,_Amsterdam>Rembrandttheater.

    Algemene tijdlijn

    In onderstaande tijdlijn kun je bij het tekstvak naam linksboven zelf je favoriete acteur invullen en zo uitzoeken of het Nationaal Archief van hem/haar foto's heeft.

    Samen op de foto

    Met zoveel verschillende gematchte personen zullen er vast ook personen zijn die regelmatig samen op de foto staan, bijvoorbeeld omdat ze vaak hebben samengewerkt. De volgende queries laten zien welke personen vaak met zijn tweeën of zelfs drieën samen op de foto hebben gestaan.

    Met zijn tweeën

    In onderstaande tabel is te zien welke twee personen het vaakst samen aan foto's van het Nationaal Archief gelinkt zijn. Dat blijken Elizabeth Taylor en Richard Burton te zijn, die 26 keer allebei aan een foto gelinkt zijn.

    Zoals verwacht staan er een aantal bekende samenwerkingen tussen de lijst. Neem bijvoorbeeld nummer 6, <a href=https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Esther_de_Boer-Van_Rijk>Esther de Boer-van Rijk en <a href=https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Herman_Heijermans>Herman Heijermans. Bij de biografie van Herman Heijermans op de theaterencyclopedie staat het volgende:

    De meeste van zijn stukken gingen in première bij De Nederlandsche Tooneelvereeniging (1893-1912) in Amsterdam, waar Esther de Boer-van Rijk de voornaamste protagoniste was, vooral als 'Kniertje' in Op hoop van zegen en als 'Eva Bonheur'.

    In de tabel hieronder is een overzicht te zien van alle voorstellingen geregistreerd bij de Theaterencyclopedie met auteur Herman Heijermans waar Esther de Boer-van Rijk in gespeeld heeft; 44 voorstellingen! Deze nauwe samenwerking tussen actrice en auteur is dus ook terug te zien bij de foto's van het Nationaal Archief.

    Om alle foto's te zien waar zowel Herman Heijermans als Esther de Boer-van Rijk aan gelinkt zijn klik je hieronder op Try this query yourself, haal je LIMIT 6 helemaal onderaan weg en vul je vervolgens Esther de Boer-van Rijk in bij persoon!

    Om het mogelijk te maken alle foto's te zien van één persoon plus alle personen met wie ze ook op de foto staan, klik je ook op Try this query yourself en moet naast de hierboven genoemde LIMIT 6 helemaal onderaan ook LIMIT 1 op regel 44 weggehaald worden. Vervolgens vul je de naam van de persoon waarvan je wil zien met wie hij/zij op de foto staat in bij persoon.

    NB: niet alle personen in de dataset staan vaker samen op de foto, in de tabel hierboven staan alle personen waarbij dit zo is. Alleen op deze personen kun je in de galerij hieronder zoeken.

    Met zijn drieën

    Als gekeken wordt naar wie vaak met zijn drieën op de foto staat komt ook een grote samenwerking uit de Nederlandse Theatergeschiedenis naar voren: <a href=https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Annie_M.G._Schmidt> Annie M.G. Schmidt, <a href=https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Conny_Stuart>Conny Stuart en <a href=https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Harry_Bannink> Harry Bannink.

    In de jaren '60 van de vorige eeuw was het fenomeen musical wel bekend in Nederland, maar dan vooral bewerkingen van grote buitenlandse producties, zoals <a href=https://theaterencyclopedie.nl/wiki/My_Fair_Lady_-_V.O.F._Productie_My_Fair_Lady_-_1960-10-01>My Fair Lady of <a href=https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Anatevka_-_Petraq_Produkties_N.V._-_1966-12-21>Anatevka. De Nederlandse musical kwam pas van de grond met de eerste musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink samen, <a href=https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Heerlijk_duurt_het_langst_-_Impresariaat_John_de_Crane_-_1965-10-02>Heerlijk duurt het langst, met een hoofdrol voor Conny Stuart. Een vruchtbare samenwerking was geboren: Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink zouden nog 7 andere musicals maken samen, met wisselend succes en Conny Stuart heeft bij nog 5 andere producties een hoofdrol gekregen, wat haar het stempel "Koningin van de musical" opleverde.

    NB: niet alle personen in de dataset staan vaker met zijn drieën op de foto, in de tabel hierboven staan alle personen waarbij dit zo is. Alleen op deze personen kun je in de galerij hieronder zoeken.

    Voorstellingen

    Het is je misschien opgevallen dat de personen gematcht zijn aan de foto’s van het Nationaal Archief als “persoon” en niet als, bijvoorbeeld, acteur, auteur of regisseur. Hier is voor gekozen omdat een persoon meerdere beroepen kan beoefenen tijdens zijn/haar loopbaan – denk bijvoorbeeld aan <a href= https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Gert_Verhulst> Gert Verhulst. Hij is bekend geworden met zijn rol in “Samson en Gert”, maar ondertussen is hij ook producent, regisseur en schrijver. In welke hoedanigheid een persoon die op de Theaterencyclopedie aan meerdere beroepen gelinkt is op een foto staat (of, zoals vaak het geval is bij auteurs, enkel genoemd wordt in de beschrijving en zelf niet eens op de foto staat) valt dan ook niet direct af te leiden.

    Bij de foto’s die gematcht zijn aan specifieke voorstellingen echter, is het wel mogelijk om de functie van de gematchte personen te achterhalen. Immers, hebben zij aan die voorstellingen meegewerkt vanuit een bepaald functie en zo zijn zij in de theaterencyclopedie ook gekoppeld aan die voorstelling (“IsUitgevoerdDoor”, “InRegieVan”, “IsGeschrevenDoor” et cetera). Zo blijken er 401 foto’s te zijn waarbij te achterhalen valt welke rol de gekoppelde personen hadden in relatie tot die voorstelling. Zie hieronder de eerste 6.

    Ook hier is het weer mogelijk om meer foto's te zien door op Try this query yourself te klikken en vervolgens LIMIT 6 aan te passen of weg te halen. Ook is het mogelijk om te zoeken naar specifieke personen, toneelstukken of producenten door de tekstvakken linksboven in te vullen.

    Colofon

    Deze datastory en dataset zijn gemaakt door Jaime Boer. De afgelopen 8 maanden heeft zij haar tweede Rijks I-Trainee opdracht bij het Nationaal Archief uitgevoerd. Bij het Rijks I-Traineeship voeren net afgestudeerde starters 3 opdrachten van 8 maanden uit bij 3 verschillende organisaties en ministeries. Zo is zij bij het Nationaal Archief terechtgekomen, bij de afdeling I&S en het project Linked Open Data.

    De opdracht was om de 400.000 foto’s van het Nationaal Archief die zijn omgezet naar Linked Open Data, of een deel van die foto’s, te verbinden aan informatie van een externe bron. Doordat zij hiervoor de bachelor Theaterwetenschappen heeft gedaan én er 8000+ theater-gerelateerde foto's in de dataset zaten is al snel besloten met de theater-gerelateerde foto's aan de slag te gaan en deze te matchen aan de Theaterencyclopedie.

    Voor vragen of opmerkingen over de datastory en de dataset kan contact opgenomen worden met Ed de Heer van het Nationaal Archief via Ed.deHeer@nationaalarchief.nl.