In het teken van de robot: automatisering in Nederland

De man is een medewerker van McDonald's. Hij bevindt zich in de keuken van een vestiging opde Nieuwendijkin Amsterdam. Toen in 1985 de foto werd genomen, waren er wereldwijd zo'n 8.500 McDonald's-vestigingen. Nu, in 2001, zijn dit er inmiddels meer dan 30.000. Er worden per dag meer dan 50 miljoen maaltijden verstrekt. Dat de keukens geautomatiseerd zijn is daarom niet echt een verassing. In het midden op de foto is een 'frites-station' zichtbaar. Hiermee kan patat in grote hoeveelheden tegelijkertijd gebakken worden. Temperatuur en baktijd worden geregeld door ingebouwde meetapparatuur. In alle vestigingen worden dezelfde recepten gevolgd. Het streven van McDonald's om één smaak 'all over the world' te realiseren, wordt echter niet verwezenlijkt. Dit wordt veroorzaakt door de lokale verschillen met betrekking tot de samenstelling van de grondstoffen, wetgeving en culturele verschillen.

In het teken van de robot: automatisering in Nederland

De man is een medewerker van McDonald's. Hij bevindt zich in de keuken van een vestiging opde Nieuwendijkin Amsterdam. Toen in 1985 de foto werd genomen, waren er wereldwijd zo'n 8.500 McDonald's-vestigingen. Nu, in 2001, zijn dit er inmiddels meer dan 30.000. Er worden per dag meer dan 50 miljoen maaltijden verstrekt. Dat de keukens geautomatiseerd zijn is daarom niet echt een verassing. In het midden op de foto is een 'frites-station' zichtbaar. Hiermee kan patat in grote hoeveelheden tegelijkertijd gebakken worden. Temperatuur en baktijd worden geregeld door ingebouwde meetapparatuur. In alle vestigingen worden dezelfde recepten gevolgd. Het streven van McDonald's om één smaak 'all over the world' te realiseren, wordt echter niet verwezenlijkt. Dit wordt veroorzaakt door de lokale verschillen met betrekking tot de samenstelling van de grondstoffen, wetgeving en culturele verschillen.