Roerspatel voor sago

Deze lancetvormige spatel is uit één stuk hout gesneden. <BR> Het spatelgedeelte is onversierd. <BR> In de greep is de kop van een krokodil uitgesneden.<BR> Daaronder is een rond opengesneden gedeelte met aan weerskanten een naar buiten gebogen uitsteeksel.<BR> <BR> De sagopalm levert de Bosman behalve hout voor de woningbouw en materiaal voor kwasten en snoeren ook sagomeel, het belangrijkste voedsel.<BR> Het sagomeel wordt gewonnen uit het merg van de palm.<BR> Nadat de boom is geveld en de bast er van afgehaald is, wordt met de sagoklopper het vezelige merg losgeklopt.<BR> Dit is een werk voor de mannen.<BR> De vrouwen spoelen en kneden de vezelachtige substantie in een was- en zeefbekken van plantaardig materiaal.<BR> De onbruikbare pulp blijft voor de zeef achter en wordt weggegooid.<BR> Via de zeef wordt het mengsel van sago en water opgevangen in een trog waar de sago bezinkt.<BR> Het water wordt dan afgegoten en de sago blijft als een soort stijve brei over.<BR> Deze wordt in stukken verdeeld en in tassen of palmbladeren naar het dorp vervoerd.<BR> Hiervan kan dan sagopap gemaakt worden.<BR> Deze wordt bereid in een aardewerk pot.<BR> Met spatels zoals deze wordt in de sagopap geroerd. <BR> Ook worden wel boven een houtvuur sagokoeken geroosterd.<BR> De larven van de sagoboktor die vaak nog in de sago zitten zorgen voor extra vitaminen.<BR> HI en DS (2000).<BR> <BR>

Roerspatel voor sago

Deze lancetvormige spatel is uit één stuk hout gesneden. <BR> Het spatelgedeelte is onversierd. <BR> In de greep is de kop van een krokodil uitgesneden.<BR> Daaronder is een rond opengesneden gedeelte met aan weerskanten een naar buiten gebogen uitsteeksel.<BR> <BR> De sagopalm levert de Bosman behalve hout voor de woningbouw en materiaal voor kwasten en snoeren ook sagomeel, het belangrijkste voedsel.<BR> Het sagomeel wordt gewonnen uit het merg van de palm.<BR> Nadat de boom is geveld en de bast er van afgehaald is, wordt met de sagoklopper het vezelige merg losgeklopt.<BR> Dit is een werk voor de mannen.<BR> De vrouwen spoelen en kneden de vezelachtige substantie in een was- en zeefbekken van plantaardig materiaal.<BR> De onbruikbare pulp blijft voor de zeef achter en wordt weggegooid.<BR> Via de zeef wordt het mengsel van sago en water opgevangen in een trog waar de sago bezinkt.<BR> Het water wordt dan afgegoten en de sago blijft als een soort stijve brei over.<BR> Deze wordt in stukken verdeeld en in tassen of palmbladeren naar het dorp vervoerd.<BR> Hiervan kan dan sagopap gemaakt worden.<BR> Deze wordt bereid in een aardewerk pot.<BR> Met spatels zoals deze wordt in de sagopap geroerd. <BR> Ook worden wel boven een houtvuur sagokoeken geroosterd.<BR> De larven van de sagoboktor die vaak nog in de sago zitten zorgen voor extra vitaminen.<BR> HI en DS (2000).<BR> <BR>