Vrouw met karnvat en hond

Dit voorwerp behoort tot de Houtzager collectie. Mevrouw Houtzager verzamelde vooral tussen 1951 en 1991 een enorme collectie 'exotische voorwerpen' die kunnen worden getypeerd als toeristenkunst. Een klein deel komt uit een (sub-)arctisch gebied, zoals dit voorwerp. <BR> <BR> Dit figuurtje van een vrouw met karnton en hond behoort tot een verzameling van ca. 25 objecten die volgens de notities van mevrouw Houtzager "meest uit Noors Lapland" komen. Of dat ook voor dit voorwerp geldt is onduidelijk. Het figuurtje heeft in ieder geval geen kenmerkende Saami kleding. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om Noorse, in tegenstelling tot Saami toeristenkunst. In principe kenden de Rendier-Sami wel de techniek van het karnen. De Saami hielden rendieren alleen om hun vlees en huiden. Scandinavische immigranten die vanuit het zuiden het Samische gebied binnentrokken, gaven het voorbeeld voor de melkveehouderij. Waarschijnlijk gingen de Saami in het westen van Lapland als eersten over op het melken van rendieren. In het begin was het melken mannenwerk, later werd het hoofdzakelijk door vrouwen gedaan. Van de melk werd kaas gemaakt, zelden boter. De kaas werd als reiskost gebruikt en ook als ruilwaar. Rendier-Saami gaven een slachtrendier voor tien à twintig kazen. Eén kaas woog ongeveer een pond. Voor het maken van een kaas had men ongeveer twee liter melk nodig. Het maken van kaas was vrouwenwerk.

Vrouw met karnvat en hond

Dit voorwerp behoort tot de Houtzager collectie. Mevrouw Houtzager verzamelde vooral tussen 1951 en 1991 een enorme collectie 'exotische voorwerpen' die kunnen worden getypeerd als toeristenkunst. Een klein deel komt uit een (sub-)arctisch gebied, zoals dit voorwerp. <BR> <BR> Dit figuurtje van een vrouw met karnton en hond behoort tot een verzameling van ca. 25 objecten die volgens de notities van mevrouw Houtzager "meest uit Noors Lapland" komen. Of dat ook voor dit voorwerp geldt is onduidelijk. Het figuurtje heeft in ieder geval geen kenmerkende Saami kleding. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om Noorse, in tegenstelling tot Saami toeristenkunst. In principe kenden de Rendier-Sami wel de techniek van het karnen. De Saami hielden rendieren alleen om hun vlees en huiden. Scandinavische immigranten die vanuit het zuiden het Samische gebied binnentrokken, gaven het voorbeeld voor de melkveehouderij. Waarschijnlijk gingen de Saami in het westen van Lapland als eersten over op het melken van rendieren. In het begin was het melken mannenwerk, later werd het hoofdzakelijk door vrouwen gedaan. Van de melk werd kaas gemaakt, zelden boter. De kaas werd als reiskost gebruikt en ook als ruilwaar. Rendier-Saami gaven een slachtrendier voor tien à twintig kazen. Eén kaas woog ongeveer een pond. Voor het maken van een kaas had men ongeveer twee liter melk nodig. Het maken van kaas was vrouwenwerk.