Chocoladeklopper

Chocola is in zowel het hedendaagse als het (pre)historische Mexico van groot belang voor de gemeenschap. Het is slechts recentelijk dat hier aandacht aan wordt besteed door onderzoekers omdat aandacht eerst vooral uit ging naar de symbolische betekenis van maïs, het belangrijkste voedingsmiddel van Mexico. <BR> Net als maïs kent ook chocola een plaats in de Precolumbiaanse kosmologie en werd het al voor het eerst geconsumeerd rond 1500 voor Christus. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat er in verschillende culturen een belangrijke rol was weggelegd voor cacao. Zo waren er cacao goden, was vloeibaar gemaakte cacao een elitedrank, werden geofferde jaguars ondergedompeld in cacao (in ieder geval op voorstellingen die op verschillende media zijn aangetroffen) en stonden cacaobonen symbool voor uitgenomen harten tijdens offertaferelen of hoofden en lichamen die aan de cacaoboom groeiden. <BR> De cacaoboom is ook een bron van mythen, omdat het in sommige culturen de Levensboom verbeeldt: de boom die een schakel vormt tussen verschillende werelden: de wereld waarin de mensen vertoeven, waar de goden zich bewegen of waar de doden zich schuil houden. <BR> <BR> Behalve de religieuze en kosmologische aard van de cacaobonen, hadden ze ook een economische functie. De bonen werden geassocieerd met de Maya god van overvloed en weelde, ongetwijfeld een van de redenen waarom het gebruik cacao beperkt was tot de elitaire laag van de samenleving. <BR> In latere tijden, toen de Azteken leefden, werden cacaobonen zelfs een betaalmiddel, waardoor de handel steeds wijder verspreid werd. Dit veranderde echter toen de Europeanen aan land kwamen en het beheer van de cacaoplanten overnamen, waarna het overal naartoe werd geëxporteerd. <BR> <BR> Vandaag de dag wordt chocola net als in alle andere landen door het overgrote deel van de bevolking geconsumeerd. Er zijn een aantal dorpen die de chocola op traditionele wijze bereiden en dit verhandelen in de regio. Ook dient chocola medicinale doeleinden – zowel in hedendaagse Mexico als in de eeuwen ervoor.<BR> <BR>

Chocoladeklopper

Chocola is in zowel het hedendaagse als het (pre)historische Mexico van groot belang voor de gemeenschap. Het is slechts recentelijk dat hier aandacht aan wordt besteed door onderzoekers omdat aandacht eerst vooral uit ging naar de symbolische betekenis van maïs, het belangrijkste voedingsmiddel van Mexico. <BR> Net als maïs kent ook chocola een plaats in de Precolumbiaanse kosmologie en werd het al voor het eerst geconsumeerd rond 1500 voor Christus. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat er in verschillende culturen een belangrijke rol was weggelegd voor cacao. Zo waren er cacao goden, was vloeibaar gemaakte cacao een elitedrank, werden geofferde jaguars ondergedompeld in cacao (in ieder geval op voorstellingen die op verschillende media zijn aangetroffen) en stonden cacaobonen symbool voor uitgenomen harten tijdens offertaferelen of hoofden en lichamen die aan de cacaoboom groeiden. <BR> De cacaoboom is ook een bron van mythen, omdat het in sommige culturen de Levensboom verbeeldt: de boom die een schakel vormt tussen verschillende werelden: de wereld waarin de mensen vertoeven, waar de goden zich bewegen of waar de doden zich schuil houden. <BR> <BR> Behalve de religieuze en kosmologische aard van de cacaobonen, hadden ze ook een economische functie. De bonen werden geassocieerd met de Maya god van overvloed en weelde, ongetwijfeld een van de redenen waarom het gebruik cacao beperkt was tot de elitaire laag van de samenleving. <BR> In latere tijden, toen de Azteken leefden, werden cacaobonen zelfs een betaalmiddel, waardoor de handel steeds wijder verspreid werd. Dit veranderde echter toen de Europeanen aan land kwamen en het beheer van de cacaoplanten overnamen, waarna het overal naartoe werd geëxporteerd. <BR> <BR> Vandaag de dag wordt chocola net als in alle andere landen door het overgrote deel van de bevolking geconsumeerd. Er zijn een aantal dorpen die de chocola op traditionele wijze bereiden en dit verhandelen in de regio. Ook dient chocola medicinale doeleinden – zowel in hedendaagse Mexico als in de eeuwen ervoor.<BR> <BR>