Ceremoniële voedselschaal

Ovaalvormige, ceremoniële voedselschaal. Aan de binnenkant sporen van sagopap, vooral in de vorm van een ovaalvormige lichtkleurige vlek. Aan de beide uiteinden een gestileerde krokodillenkop met een weergave van een kikvorsfiguur op de snuit. Deze laatste is naar de schaal toe gepositioneerd. De schaal vertoont sporen van intensief gebruik. De schaal is in de lengterichting gebarsten en met touw gerepareerd door een van de vorige eigenaren.<BR> Bespreking: In het algemeen worden dergelijke schalen gebruikt voor het opdienen en eten van sagopap, waarbij bij het dragen de beide uiteinden als greep worden gebruikt. Sago is in het betreffende gebied het hoofdvoedsel. De sago is afkomstig uit het merg van de sagopalm dat losgeklopt wordt. Na spoelen met water, kneden en zeven (om de sago te scheiden van de onbruikbare pulp), bezinkt ze in een houder of trog van plantaardig materiaal, of – in een enkel gebied - een grote pot met een wijde opening, waarna het water kan worden afgegoten. Er zijn verschillende manieren om het zo gewonnen sagomeel te bereiden tot een maaltijd, al naar gelang de behoefte en culturele traditie. zowel in vastere vorm, bijvoorbeeld als een soort brood of koek, als in de vorm van een soort pap. In het laatste geval wordt de sago gemengd met eerst koud en later kokend water en door roeren tot een stijfselachtige brei gebracht. (Voor basisinformatie in kort bestek over sago en haar bereidingswijzen, zie Lea 1972, en Lea 1972, en May 1984, pp. 52-56; Voor een beschrijving van het proces bij de Kire – ten oosten van de benedenloop van de Ramu-rivier - zie Van den Berg and Berman 1992, pp. 12b-16a, inclusief pl.. 8). In deze elastische vorm wordt de sago in het Ramu mondingsgebied (inclusief het gebied van de benedenloop van de Ramu-rivier) en enkele aangrenzende gebieden opgediend in voedselschalen zoals deze. Bovenop de nogal glibberige substantie kan een visje geplaatst worden of één of meer krabben, en ook enige groente (bijvoorbeeld slierten van een waterplant uit de moerasgebieden of de bladeren van de Gnetum gnemon), als aanvulling op de sago (Van den Berg and Berman 1992, p. 14, pl. 8, tweede afbeelding van onder; Smidt and Eoe 1999, p. 126, afb. 13.16). Bij ceremoniële maaltijden kan ook vlees worden toegevoegd, bijvoorbeeld van het varken (zie Van den Berg and Berman 1992, p. 53, plate.36, midden). <BR> Voedselschalen zoals deze waren aan het eind van de jaren zeventig van de vorige eeuw nog volop in gebruik en werden ook nog steeds nieuw vervaardigd voor eigen gebruik (persoonlijke observatie DS, zie ook Borkent 1978, p. 14, L4).<BR> DS 2010

Ceremoniële voedselschaal

Ovaalvormige, ceremoniële voedselschaal. Aan de binnenkant sporen van sagopap, vooral in de vorm van een ovaalvormige lichtkleurige vlek. Aan de beide uiteinden een gestileerde krokodillenkop met een weergave van een kikvorsfiguur op de snuit. Deze laatste is naar de schaal toe gepositioneerd. De schaal vertoont sporen van intensief gebruik. De schaal is in de lengterichting gebarsten en met touw gerepareerd door een van de vorige eigenaren.<BR> Bespreking: In het algemeen worden dergelijke schalen gebruikt voor het opdienen en eten van sagopap, waarbij bij het dragen de beide uiteinden als greep worden gebruikt. Sago is in het betreffende gebied het hoofdvoedsel. De sago is afkomstig uit het merg van de sagopalm dat losgeklopt wordt. Na spoelen met water, kneden en zeven (om de sago te scheiden van de onbruikbare pulp), bezinkt ze in een houder of trog van plantaardig materiaal, of – in een enkel gebied - een grote pot met een wijde opening, waarna het water kan worden afgegoten. Er zijn verschillende manieren om het zo gewonnen sagomeel te bereiden tot een maaltijd, al naar gelang de behoefte en culturele traditie. zowel in vastere vorm, bijvoorbeeld als een soort brood of koek, als in de vorm van een soort pap. In het laatste geval wordt de sago gemengd met eerst koud en later kokend water en door roeren tot een stijfselachtige brei gebracht. (Voor basisinformatie in kort bestek over sago en haar bereidingswijzen, zie Lea 1972, en Lea 1972, en May 1984, pp. 52-56; Voor een beschrijving van het proces bij de Kire – ten oosten van de benedenloop van de Ramu-rivier - zie Van den Berg and Berman 1992, pp. 12b-16a, inclusief pl.. 8). In deze elastische vorm wordt de sago in het Ramu mondingsgebied (inclusief het gebied van de benedenloop van de Ramu-rivier) en enkele aangrenzende gebieden opgediend in voedselschalen zoals deze. Bovenop de nogal glibberige substantie kan een visje geplaatst worden of één of meer krabben, en ook enige groente (bijvoorbeeld slierten van een waterplant uit de moerasgebieden of de bladeren van de Gnetum gnemon), als aanvulling op de sago (Van den Berg and Berman 1992, p. 14, pl. 8, tweede afbeelding van onder; Smidt and Eoe 1999, p. 126, afb. 13.16). Bij ceremoniële maaltijden kan ook vlees worden toegevoegd, bijvoorbeeld van het varken (zie Van den Berg and Berman 1992, p. 53, plate.36, midden). <BR> Voedselschalen zoals deze waren aan het eind van de jaren zeventig van de vorige eeuw nog volop in gebruik en werden ook nog steeds nieuw vervaardigd voor eigen gebruik (persoonlijke observatie DS, zie ook Borkent 1978, p. 14, L4).<BR> DS 2010