Tortilladora

Een 'tortilladora', waarmee tortilla's worden vervaardigd, bestaande uit een ronde en een rechthoekige ijzeren plaat, met de egale binnenzijde naar elkaar toegekeerd, die verbonden zijn door een scharnier. Het geheel is met roestwerende zilveren verf beschermd. De twee platen kunnen op elkaar geknepen worden met een drukhendel.<BR> Dergelijke tortillaijzers worden ingesmeerd met vet. Daarna wordt een balletje maïsmeel zonder gist erin gegooid. De twee helften worden dichtgeknepen zodat het deegballetje een pannekoekvorm krijgt, en het geheel kan boven het vuur. Dergelijke maïspannekoeken zijn een hoofdbestanddeel van het mexicaanse voedsel.<BR> Tortillaijzers als deze worden in ieder geval door de plattelandsmensen nauwelijks gebruikt, merendeels worden de tortilla's op een aardewerk kookplaat gebakken. Dit tortillaijzer draagt het opschrift "hecho en mexico", en er is een hoefijzer met een paardekop ingeperst.<BR> In Huejutla aangekocht voor 80 pesos.

Tortilladora

Een 'tortilladora', waarmee tortilla's worden vervaardigd, bestaande uit een ronde en een rechthoekige ijzeren plaat, met de egale binnenzijde naar elkaar toegekeerd, die verbonden zijn door een scharnier. Het geheel is met roestwerende zilveren verf beschermd. De twee platen kunnen op elkaar geknepen worden met een drukhendel.<BR> Dergelijke tortillaijzers worden ingesmeerd met vet. Daarna wordt een balletje maïsmeel zonder gist erin gegooid. De twee helften worden dichtgeknepen zodat het deegballetje een pannekoekvorm krijgt, en het geheel kan boven het vuur. Dergelijke maïspannekoeken zijn een hoofdbestanddeel van het mexicaanse voedsel.<BR> Tortillaijzers als deze worden in ieder geval door de plattelandsmensen nauwelijks gebruikt, merendeels worden de tortilla's op een aardewerk kookplaat gebakken. Dit tortillaijzer draagt het opschrift "hecho en mexico", en er is een hoefijzer met een paardekop ingeperst.<BR> In Huejutla aangekocht voor 80 pesos.