Bilo ni yaqona

Kokosnootdoppen werden gebruikt bij de yaqona ceremonie om "kava" mee te drinken. Deze doppen lijken heel eenvoudig maar er werd veel tijd en aandacht besteed aan het schoonmaken en polijsten van de kokosnoot. Hoofdmannen hadden een eigen drinkkom de anderen gebruikten één gemeenschappelijke.<BR> <BR> "Kava" is een drank gemaakt van de Piper methysticum en wordt tegenwoordig nog steeds gedronken in Oceanië. De drinker ervaart euforie, ontspanning en als laatste fase slaap. Het effect duurt twee tot soms acht uur, afhankelijk van de hoeveelheid. Bij overconsumptie kunnen zich ernstige huidaandoeningen en apathie voordoen. De wortel van de plant werd in kleine stukken gestampt en vervolgens gekauwd door óf de mannen óf de vrouwen. Wanneer het genoeg fijn genoeg was gekauwd werd het in een groot houten vat, de "tanoa" gespuugd en aangelengd met water. Daarna werd het gezeefd en geserveerd in de "bilo" om te drinken. Het kauwen van de wortel werd in de negentiende eeuw sterk bestreden door missionarissen die het een onhygiënisch gebruik vonden. Het drinken van "kava" geeft de sociale positie van de drinker weer, opent het contact tussen de drinker en het bovennatuurlijke en het functioneert als een belangrijk ruilmiddel in Oceanië.<BR> <BR> <BR> <BR> <BR> <BR>

Bilo ni yaqona

Kokosnootdoppen werden gebruikt bij de yaqona ceremonie om "kava" mee te drinken. Deze doppen lijken heel eenvoudig maar er werd veel tijd en aandacht besteed aan het schoonmaken en polijsten van de kokosnoot. Hoofdmannen hadden een eigen drinkkom de anderen gebruikten één gemeenschappelijke.<BR> <BR> "Kava" is een drank gemaakt van de Piper methysticum en wordt tegenwoordig nog steeds gedronken in Oceanië. De drinker ervaart euforie, ontspanning en als laatste fase slaap. Het effect duurt twee tot soms acht uur, afhankelijk van de hoeveelheid. Bij overconsumptie kunnen zich ernstige huidaandoeningen en apathie voordoen. De wortel van de plant werd in kleine stukken gestampt en vervolgens gekauwd door óf de mannen óf de vrouwen. Wanneer het genoeg fijn genoeg was gekauwd werd het in een groot houten vat, de "tanoa" gespuugd en aangelengd met water. Daarna werd het gezeefd en geserveerd in de "bilo" om te drinken. Het kauwen van de wortel werd in de negentiende eeuw sterk bestreden door missionarissen die het een onhygiënisch gebruik vonden. Het drinken van "kava" geeft de sociale positie van de drinker weer, opent het contact tussen de drinker en het bovennatuurlijke en het functioneert als een belangrijk ruilmiddel in Oceanië.<BR> <BR> <BR> <BR> <BR> <BR>