Taroklopper

Dit stuk werd als slaghout voor het fijnslaan van taro gebruikt. Het is van een stuk hard hout gemaakt. Aan de knop en de bais van het handvat bevindt zich een ornament dat 'boi', vogelkop wordt genoemd. De maker is onbekend.<BR> Slaghouten voor taro en yams bestaan in vele variaties qua vorm en mate van decoratie. Sommigen zijn geheel niet gedecoreerd, anderen vertonen uitgebreid snijwerk. Slaghouten werden ook gebruikt voor het beitelen van hout. De oorspronkelijke functie is niet altijd eenduidig vast te stellen (Norick, 1976:111). <BR> Taro is naast yams het belangrijkste voedselgewas in de regio. In tegenstelling tot yams heeft taro minder ruilwaarde en geeft het minder status, het wordt wel meerdere keer per jaar worden geoogst. <BR> Een belangrijk feestgerecht op de Trobriand Eilanden is taropudding, 'mona'. Hiervoor slaan de vrouwen de gekookte taro met wat water tot een massa waaruit ze afgeplatte rollen vormen. De mannen schrapen kokosnoten en koken deze in speciale grote potten, 'kuria'. Aan de zo ontstane kokoscrème voegen ze de taro-rollen toe en koken het geheel tot het feestgerecht. Malinowski vergeleek deze praktijk met een Pools kerstmaal: twee dagen voorbereidingen, tien minuten koken, in een paar minuten snel opeten, en de pret is weer voorbij (Young, 1998:166/167/220).

Taroklopper

Dit stuk werd als slaghout voor het fijnslaan van taro gebruikt. Het is van een stuk hard hout gemaakt. Aan de knop en de bais van het handvat bevindt zich een ornament dat 'boi', vogelkop wordt genoemd. De maker is onbekend.<BR> Slaghouten voor taro en yams bestaan in vele variaties qua vorm en mate van decoratie. Sommigen zijn geheel niet gedecoreerd, anderen vertonen uitgebreid snijwerk. Slaghouten werden ook gebruikt voor het beitelen van hout. De oorspronkelijke functie is niet altijd eenduidig vast te stellen (Norick, 1976:111). <BR> Taro is naast yams het belangrijkste voedselgewas in de regio. In tegenstelling tot yams heeft taro minder ruilwaarde en geeft het minder status, het wordt wel meerdere keer per jaar worden geoogst. <BR> Een belangrijk feestgerecht op de Trobriand Eilanden is taropudding, 'mona'. Hiervoor slaan de vrouwen de gekookte taro met wat water tot een massa waaruit ze afgeplatte rollen vormen. De mannen schrapen kokosnoten en koken deze in speciale grote potten, 'kuria'. Aan de zo ontstane kokoscrème voegen ze de taro-rollen toe en koken het geheel tot het feestgerecht. Malinowski vergeleek deze praktijk met een Pools kerstmaal: twee dagen voorbereidingen, tien minuten koken, in een paar minuten snel opeten, en de pret is weer voorbij (Young, 1998:166/167/220).