Kookpot

Pot met hengsel, van gesmeed en gehamerd rood koper, 16e eeuws type, methode geïntroduceerd bij de Tarasken door de 16e-eeuwse Spaanse bisschop "Tata" Vasco de Quiroga, de eerste bisschop van Michoacán.<BR> Gekocht als serienr.: 4436-160 voor 165 pesos = fl. 49,50; afkomstig uit Santa Clara Cobre, officieël Villa Escalante geheten.<BR> <BR> Koper wordt al sinds voor de Spaanse overheersing gebruikt in Mexico. Ambachtslieden maakten bijlen, belletjes en andere voorwerpen met verschillende technieken, hameren en de cire perdue methode die aanzienlijk technisch inzicht vraagt. In Michoacán, waar deze pot vandaan komt, werden rijke afzettingen van koper ontdekt, die onmiddellijk werden uitgebuit door de Spanjaarden. Santa Clara del Cobre werd het centrum voor het bewerken van koper, vooral nadat Spaanse ambachtslieden arriveerden. Dit duurde tot halverwege de 19e eeuw, waarna veel mijnen werden gesloten. In de jaren ’70 waren er nog 50 mijnen open en elke smeedse is ook een leerschool. Daar wordt de koper gesmolten en in de gewenste vorm gehamerd. Vaak wordt er met meerdere mensen aan één voorwerp gewerkt, waarbij één persoon het voorwerp met een tang vasthoudt en de andere om de beurt erop hameren. Daarna zorgt één persoon voor de afwerking.

Kookpot

Pot met hengsel, van gesmeed en gehamerd rood koper, 16e eeuws type, methode geïntroduceerd bij de Tarasken door de 16e-eeuwse Spaanse bisschop "Tata" Vasco de Quiroga, de eerste bisschop van Michoacán.<BR> Gekocht als serienr.: 4436-160 voor 165 pesos = fl. 49,50; afkomstig uit Santa Clara Cobre, officieël Villa Escalante geheten.<BR> <BR> Koper wordt al sinds voor de Spaanse overheersing gebruikt in Mexico. Ambachtslieden maakten bijlen, belletjes en andere voorwerpen met verschillende technieken, hameren en de cire perdue methode die aanzienlijk technisch inzicht vraagt. In Michoacán, waar deze pot vandaan komt, werden rijke afzettingen van koper ontdekt, die onmiddellijk werden uitgebuit door de Spanjaarden. Santa Clara del Cobre werd het centrum voor het bewerken van koper, vooral nadat Spaanse ambachtslieden arriveerden. Dit duurde tot halverwege de 19e eeuw, waarna veel mijnen werden gesloten. In de jaren ’70 waren er nog 50 mijnen open en elke smeedse is ook een leerschool. Daar wordt de koper gesmolten en in de gewenste vorm gehamerd. Vaak wordt er met meerdere mensen aan één voorwerp gewerkt, waarbij één persoon het voorwerp met een tang vasthoudt en de andere om de beurt erop hameren. Daarna zorgt één persoon voor de afwerking.