Deksel

Versierd stuk van een kalebas die wordt gebruikt als schaal. Het betreft hier een biôngo apakí, of deksel van een schaal die wordt gebruikt om rituele ingrediënten in te bewaren zoals kruiden en kaolien. Dit soort apakí's bestaan in verschillende afmetingen en hebben een deksel. Afhankelijk van de maat (klein, medium, groot) worden ze voor verschillende doeleinden gebruikt. De kleine variant wordt gebruikt om zout of ingrediënten die tijdens rituelen worden gebruikt in op te slaan, deze zijn niet versierd. De middelmaat wordt gebruikt door vrouwen om rijst naar het dorp van hun man te brengen, deze zijn versierd. De grote variant komt voor in versierde en onversierde vorm en wordt gebruikt om rijst, vlees of vis in te bewaren. Verder worden de containers door mannen gebruikt als lunchdoos, waar dan niet alleen hun lunch inzit maar ook nog een lepel en drinkbak gemaakt van kalebas.<BR> <BR> Deze biôngo apakí is een kruidentrommel van de obiaman. De kruiden, die hij soms zelf verbouwt in een daartoe aangelegde kruidentuin, worden gebruikt bij het genezen van patiënten die daartoe de hulp van de obiaman hebben ingeroepen.<BR> <BR> De versieringspatronen op de kalebas zijn aangebracht door een gedeelte van het oppervlakte weg te schrapen. Versieringspatronen die op de binnenkant van de kalebas zijn aangebracht zijn door een vrouw gemaakt. Vrouwen gebruiken over het algemeen stukjes glas, terwijl mannen commercieel gereedschap gebruiken. Wanneer de versieringspatronen op de buitenkant aangebracht zijn zoals in dit geval, zijn ze door mannen vervaardigd.<BR> <BR> Om de schaal met deksel te maken wordt de kalebas, nadat hij van de boom is gesneden, dwars doorgesneden in twee stukken. Het vruchtvlees wordt ruw weg verwijderd, en indien nodig door koken volledig verwijdert. Het bovenste gedeelte dient als deksel. Het voordeel van de kalebasschil is dat hij tegen hitte bestand is, dun maar toch sterk.<BR> <BR> >>> Zie 3975-14a

Deksel

Versierd stuk van een kalebas die wordt gebruikt als schaal. Het betreft hier een biôngo apakí, of deksel van een schaal die wordt gebruikt om rituele ingrediënten in te bewaren zoals kruiden en kaolien. Dit soort apakí's bestaan in verschillende afmetingen en hebben een deksel. Afhankelijk van de maat (klein, medium, groot) worden ze voor verschillende doeleinden gebruikt. De kleine variant wordt gebruikt om zout of ingrediënten die tijdens rituelen worden gebruikt in op te slaan, deze zijn niet versierd. De middelmaat wordt gebruikt door vrouwen om rijst naar het dorp van hun man te brengen, deze zijn versierd. De grote variant komt voor in versierde en onversierde vorm en wordt gebruikt om rijst, vlees of vis in te bewaren. Verder worden de containers door mannen gebruikt als lunchdoos, waar dan niet alleen hun lunch inzit maar ook nog een lepel en drinkbak gemaakt van kalebas.<BR> <BR> Deze biôngo apakí is een kruidentrommel van de obiaman. De kruiden, die hij soms zelf verbouwt in een daartoe aangelegde kruidentuin, worden gebruikt bij het genezen van patiënten die daartoe de hulp van de obiaman hebben ingeroepen.<BR> <BR> De versieringspatronen op de kalebas zijn aangebracht door een gedeelte van het oppervlakte weg te schrapen. Versieringspatronen die op de binnenkant van de kalebas zijn aangebracht zijn door een vrouw gemaakt. Vrouwen gebruiken over het algemeen stukjes glas, terwijl mannen commercieel gereedschap gebruiken. Wanneer de versieringspatronen op de buitenkant aangebracht zijn zoals in dit geval, zijn ze door mannen vervaardigd.<BR> <BR> Om de schaal met deksel te maken wordt de kalebas, nadat hij van de boom is gesneden, dwars doorgesneden in twee stukken. Het vruchtvlees wordt ruw weg verwijderd, en indien nodig door koken volledig verwijdert. Het bovenste gedeelte dient als deksel. Het voordeel van de kalebasschil is dat hij tegen hitte bestand is, dun maar toch sterk.<BR> <BR> >>> Zie 3975-14a