Steel van sagoklopper

Oude steel, met platte kop waarin een gat over de grootste breedte, dwars door de kop heen. Het gat is aan de ene kant smaller dan aan de andere kant. Er heeft een stenen bijl als sagoklopper in gezeten, doch deze is er eens uitgevlogen, in de rivier terecht gekomen, en nooit teruggevonden. Het snijwerk aan de kop is recent, en speciaal voor de verkoop aan de verzamelaar aangebracht. De verdiepte delen steken dan ook licht af bij het overigens donkere hout. De motieven bestaan voornamelijk uit een aantal krullen. Op de steel onder de kop 2x een boogvormige figuur in de vorm van het schelpen neussierraad, 'bi pané'. Aan het andere steeluiteinde een soort knop als gevolg van een rondgaande groef op 2,5 cm van het uiteinde.<BR> <BR> De sago is een in het wild groeiende plant en één van de belangrijkste voedselbronnen in Melanesië. Voordat de plant bloeit slaat hij een grote hoeveelheid aan zetmeel op in zijn kern. Kort voor de bloei wordt hij omgehakt en een deel van de buitenbast verwijderd. Vervolgens wordt de zetmeelrijke kern uit de stam gehakt. De kern wordt hard geklopt en continu gespoeld met water waardoor de oneetbare harde vezels uit het zetmeel gewassen worden. Van sago worden een soort cakes gemaakt die maandenlang goed blijven.

Steel van sagoklopper

Oude steel, met platte kop waarin een gat over de grootste breedte, dwars door de kop heen. Het gat is aan de ene kant smaller dan aan de andere kant. Er heeft een stenen bijl als sagoklopper in gezeten, doch deze is er eens uitgevlogen, in de rivier terecht gekomen, en nooit teruggevonden. Het snijwerk aan de kop is recent, en speciaal voor de verkoop aan de verzamelaar aangebracht. De verdiepte delen steken dan ook licht af bij het overigens donkere hout. De motieven bestaan voornamelijk uit een aantal krullen. Op de steel onder de kop 2x een boogvormige figuur in de vorm van het schelpen neussierraad, 'bi pané'. Aan het andere steeluiteinde een soort knop als gevolg van een rondgaande groef op 2,5 cm van het uiteinde.<BR> <BR> De sago is een in het wild groeiende plant en één van de belangrijkste voedselbronnen in Melanesië. Voordat de plant bloeit slaat hij een grote hoeveelheid aan zetmeel op in zijn kern. Kort voor de bloei wordt hij omgehakt en een deel van de buitenbast verwijderd. Vervolgens wordt de zetmeelrijke kern uit de stam gehakt. De kern wordt hard geklopt en continu gespoeld met water waardoor de oneetbare harde vezels uit het zetmeel gewassen worden. Van sago worden een soort cakes gemaakt die maandenlang goed blijven.