Maté-beker

Maté beker waar maté uit gedronken wordt. De originele maté bekers zijn gemaakt van kalebas, die afhankelijk van regio tot regio anders versierd worden. De beker wordt soms ook van koehoorn, metaal of ander materiaal gemaakt.<BR> Maté kan alleen gedronken worden, in familieverband of in een vriendenkring. Degenen met wie de mate gedronken wordt, zitten in een kring of rond een tafel en de maté volgt altijd hetzelfde rondje. Er is altijd een persoon die de maté prepareert en de fluitketel (of thermoskan) vult met heet water. Deze persoon heeft ook het beheer over de yerba (kruiden) en eventueel de suiker of honing. <BR> De maté wordt eerst tot de helft met yerba gevuld daarna wordt water toegevoegd. Het water mag niet te heet zijn, dan verbrandt het kruid en is de maté niet lekker meer. Vervolgens gaat de maté de kring rond. Wanneer de thee op is, gaat de maté terug naar de bereider en wordt opnieuw water toegevoegd, waarna de volgende persoon van de kring aan de beurt komt, etc. Na ongeveer vier matés moet de yerba worden gewisseld, zodat het de typische smaak en uitwerking behoudt. De originele maté is bitter van smaak, soms wordt er suiker aan toegevoegd, mate dulce (zoete mate).<BR> <BR> Er zijn veel verschillende manieren voor het bereiden van mate; in het warme noorden wordt de maté nogal eens bereidt met koud water of sap en wordt er gedronken uit een uitgeholde sinaasappel. In Uruguay wordt hij dan weer warm gedronken en verlaat vrijwel niemand zijn huis zonder een warme thermos maté mee te nemen. <BR>

Maté-beker

Maté beker waar maté uit gedronken wordt. De originele maté bekers zijn gemaakt van kalebas, die afhankelijk van regio tot regio anders versierd worden. De beker wordt soms ook van koehoorn, metaal of ander materiaal gemaakt.<BR> Maté kan alleen gedronken worden, in familieverband of in een vriendenkring. Degenen met wie de mate gedronken wordt, zitten in een kring of rond een tafel en de maté volgt altijd hetzelfde rondje. Er is altijd een persoon die de maté prepareert en de fluitketel (of thermoskan) vult met heet water. Deze persoon heeft ook het beheer over de yerba (kruiden) en eventueel de suiker of honing. <BR> De maté wordt eerst tot de helft met yerba gevuld daarna wordt water toegevoegd. Het water mag niet te heet zijn, dan verbrandt het kruid en is de maté niet lekker meer. Vervolgens gaat de maté de kring rond. Wanneer de thee op is, gaat de maté terug naar de bereider en wordt opnieuw water toegevoegd, waarna de volgende persoon van de kring aan de beurt komt, etc. Na ongeveer vier matés moet de yerba worden gewisseld, zodat het de typische smaak en uitwerking behoudt. De originele maté is bitter van smaak, soms wordt er suiker aan toegevoegd, mate dulce (zoete mate).<BR> <BR> Er zijn veel verschillende manieren voor het bereiden van mate; in het warme noorden wordt de maté nogal eens bereidt met koud water of sap en wordt er gedronken uit een uitgeholde sinaasappel. In Uruguay wordt hij dan weer warm gedronken en verlaat vrijwel niemand zijn huis zonder een warme thermos maté mee te nemen. <BR>