Kom

Versierd stuk van een kalebas die wordt gebruikt als kom. Deze kommen bestaan in verschillende afmetingen. Afhankelijk van de maat en vorm worden ze voor verschillende doeleinden gebruikt. De kleinste variant met weinig decoratie wordt gebruikt om baby 's water te geven. Twee varianten met versiering worden gebruikt tijdens de mannenmaaltijd. Hiervan wordt de ronde variant gebruikt om water uit te drinken en de ander die ondieper en langwerpiger is, wordt gebruikt om na het eten de handen te wassen. Een grote kom met weinig decoratie wordt gebruikt om rijst te wassen. Kommen die gebruikt worden in rituele context zijn onversierd. <BR> <BR> Om de kom te maken wordt de kalebas, nadat hij van de boom is gesneden, doorgesneden aan de stamkant waardoor er twee stukken ontstaan. Het vruchtvlees wordt ruw weg verwijderd, en indien nodig door koken volledig verwijdert. Het voordeel van de kalebasschil is dat hij tegen hitte bestand is, dun maar toch sterk.<BR> <BR> Deze kalebas is in de lengte doormidden gesneden, waarna hij is schoongemaakt. De versieringspatronen op de kalebas zijn aangebracht door een gedeelte van het oppervlakte weg te schrapen. Versieringspatronen die op de binnenkant van de kalebas zijn aangebracht zijn door een vrouw gemaakt, zoals hier. Vrouwen gebruiken over het algemeen stukjes glas, terwijl mannen commercieel gereedschap gebruiken. Wanneer de versieringspatronen op de buitenkant aangebracht zijn, zijn ze door mannen vervaardigd. De versieringen zijn aangebracht op het binnenvlak.

Kom

Versierd stuk van een kalebas die wordt gebruikt als kom. Deze kommen bestaan in verschillende afmetingen. Afhankelijk van de maat en vorm worden ze voor verschillende doeleinden gebruikt. De kleinste variant met weinig decoratie wordt gebruikt om baby 's water te geven. Twee varianten met versiering worden gebruikt tijdens de mannenmaaltijd. Hiervan wordt de ronde variant gebruikt om water uit te drinken en de ander die ondieper en langwerpiger is, wordt gebruikt om na het eten de handen te wassen. Een grote kom met weinig decoratie wordt gebruikt om rijst te wassen. Kommen die gebruikt worden in rituele context zijn onversierd. <BR> <BR> Om de kom te maken wordt de kalebas, nadat hij van de boom is gesneden, doorgesneden aan de stamkant waardoor er twee stukken ontstaan. Het vruchtvlees wordt ruw weg verwijderd, en indien nodig door koken volledig verwijdert. Het voordeel van de kalebasschil is dat hij tegen hitte bestand is, dun maar toch sterk.<BR> <BR> Deze kalebas is in de lengte doormidden gesneden, waarna hij is schoongemaakt. De versieringspatronen op de kalebas zijn aangebracht door een gedeelte van het oppervlakte weg te schrapen. Versieringspatronen die op de binnenkant van de kalebas zijn aangebracht zijn door een vrouw gemaakt, zoals hier. Vrouwen gebruiken over het algemeen stukjes glas, terwijl mannen commercieel gereedschap gebruiken. Wanneer de versieringspatronen op de buitenkant aangebracht zijn, zijn ze door mannen vervaardigd. De versieringen zijn aangebracht op het binnenvlak.