Keukenbijl

Keukenbijl, (vigo of tigo), blad van schildpad, trapeziumvormig, flauw naar links gebogen; aan het smalle einde scherp, aan het andere boven tweemaal, onder eenmaal rechthoekig uitgekeept en verder met een houten nagel bevestigd in een niet doorlopende gleuf van een rood- bruin houten steel; deze van boven hartvormig met een in de inkeping van het blad grijpende nok, naar onderen rond met afgeplatte rug, ondereinde vlak afgesneden. Op de steel zijn met kalk en zeewater figuren ingebeten en wel rondgaande kringen, stippen en zigzaglijnen.<BR> Dient voor het reinigen van voela (Taro-)knollen.

Keukenbijl

Keukenbijl, (vigo of tigo), blad van schildpad, trapeziumvormig, flauw naar links gebogen; aan het smalle einde scherp, aan het andere boven tweemaal, onder eenmaal rechthoekig uitgekeept en verder met een houten nagel bevestigd in een niet doorlopende gleuf van een rood- bruin houten steel; deze van boven hartvormig met een in de inkeping van het blad grijpende nok, naar onderen rond met afgeplatte rug, ondereinde vlak afgesneden. Op de steel zijn met kalk en zeewater figuren ingebeten en wel rondgaande kringen, stippen en zigzaglijnen.<BR> Dient voor het reinigen van voela (Taro-)knollen.