Sagozeef
Zeef van evenwijdig, door middel van doorvlechting met vezelsnoer, aan elkaar bevestigde nerven van klapperbladeren, waarvan de boveneinden tot groepen van vier zijn verenigd en kronkelend door elkaar heen zijn gevlochten. Dient om de sagobrei van grove onreinheden te zuiveren.<BR> <BR> De sago is een in het wild groeiende plant en één van de belangrijkste voedselbronnen in Melanesië. Voordat de plant bloeit slaat hij een grote hoeveelheid aan zetmeel op in zijn kern. Kort voor de bloeit hij omgehakt en een deel van de buitenbast verwijderd. Vervolgens wordt de zetmeelrijke kern uit de stam gehakt. De kern wordt hard geklopt en continu gespoeld met water waardoor de oneetbare harde vezels uit het zetmeel gewassen worden. Van sago worden een soort cakes gemaakt die maandenlang goed blijven.
Sagozeef
Zeef van evenwijdig, door middel van doorvlechting met vezelsnoer, aan elkaar bevestigde nerven van klapperbladeren, waarvan de boveneinden tot groepen van vier zijn verenigd en kronkelend door elkaar heen zijn gevlochten. Dient om de sagobrei van grove onreinheden te zuiveren.<BR> <BR> De sago is een in het wild groeiende plant en één van de belangrijkste voedselbronnen in Melanesië. Voordat de plant bloeit slaat hij een grote hoeveelheid aan zetmeel op in zijn kern. Kort voor de bloeit hij omgehakt en een deel van de buitenbast verwijderd. Vervolgens wordt de zetmeelrijke kern uit de stam gehakt. De kern wordt hard geklopt en continu gespoeld met water waardoor de oneetbare harde vezels uit het zetmeel gewassen worden. Van sago worden een soort cakes gemaakt die maandenlang goed blijven.
description
Zeef van evenwijdig, door midd ...... die maandenlang goed blijven.
identifier
subject
title
Sagozeef
@ned
type
created
extent
L 47 cm ; B zeef 27 cm ; B handgreep 28 cm
spatial
isRelatedTo
Materiële cultuurcollectie
isShownAt
https://hdl.handle.net/20.500.11840/676979
isShownBy
http://collectie.wereldculture ...... nr/j9004/9004781.jpg&cache=yes
provider
Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
rights
CC-BY-SA 4.0