Spatel

Uit een stuk licht hout gesneden, de roerzijde is lepelvormig, van boven plat de andere zijde licht dakvormig in lengterichting. De steel is in doorsnede ruw ellipsvormig. Het bovenstuk is platter en iets breder met een ingesneden ornamentatie in pluimvorm. De platte zijkant is met ribbeltjes besneden. Deze spatel wordt gebruikt bij het bereiden van de sagobrei.<BR> <BR> De sago is een in het wild groeiende plant en één van de belangrijkste voedselbronnen in Melanesië. Voordat de plant bloeit slaat hij een grote hoeveelheid aan zetmeel op in zijn kern. Kort voor de bloei wordt hij omgehakt en een deel van de buitenbast verwijderd. Vervolgens wordt de zetmeelrijke kern uit de stam gehakt. De kern wordt hard geklopt en continu gespoeld met water waardoor de oneetbare harde vezels uit het zetmeel gewassen worden. Van sago worden een soort cakes gemaakt die maandenlang goed blijven.

Spatel

Uit een stuk licht hout gesneden, de roerzijde is lepelvormig, van boven plat de andere zijde licht dakvormig in lengterichting. De steel is in doorsnede ruw ellipsvormig. Het bovenstuk is platter en iets breder met een ingesneden ornamentatie in pluimvorm. De platte zijkant is met ribbeltjes besneden. Deze spatel wordt gebruikt bij het bereiden van de sagobrei.<BR> <BR> De sago is een in het wild groeiende plant en één van de belangrijkste voedselbronnen in Melanesië. Voordat de plant bloeit slaat hij een grote hoeveelheid aan zetmeel op in zijn kern. Kort voor de bloei wordt hij omgehakt en een deel van de buitenbast verwijderd. Vervolgens wordt de zetmeelrijke kern uit de stam gehakt. De kern wordt hard geklopt en continu gespoeld met water waardoor de oneetbare harde vezels uit het zetmeel gewassen worden. Van sago worden een soort cakes gemaakt die maandenlang goed blijven.