Cassave pers

Matapi genaamd in het Caraïbisch. Cylindervormig elastisch vlechtwerk van twee stel repen Warimbo riet. De pers is nog niet af, moet nog met een lusvormig uitsteeksel worden aan het ene uiteinde en aan het andere van een uit hetzelfde materiaal gevlochten lus worden voorzien. Gebruikt om het sap uit het afraspel van maniok wortels (Jatropha Manihot L.) te persen.<BR> <BR> Cassave vormt het hoofdbestanddeel van de voeding van de Surinaamse inheemse bevolking. Het wordt vaak de tropische aardappel genoemd. Cassave is een voedzame wortel die, oorspronkelijk uit Brazilië en Paraguay komt, en nu in grote hoeveelheden in de Zuid-Amerikaanse tropische laaglanden voorkomt. Cassave wordt geteeld voor zijn wortels. <BR> De wortels worden geschild en vervolgens geraspt, gekookt, gebakken of gefrituurd. Cassave kan niet ongekookt gegeten worden vanwege de aanwezigheid van het giftige blauwzuur. Door het koken wordt de hoeveelheid blauwzuur gereduceerd totdat het geen kwaad meer kan. <BR> Het raspen gebeurt op een stuk steen of een blikken rasp. Het raspsel wordt geperst in een cassavepers. Deze pers bestaat uit een lange buis van vlechtwerk met lussen aan het uiteinde. Het raspsel wordt in deze buis gestopt waarna de buis uitgerekt wordt. De buis is zodanig gevlochten dat bij het uitrekken van de buis tegelijkertijd de buis dunner wordt. Op deze manier wordt het raspsel geperst. Het meel wat overblijft wordt gezeefd en daarna worden er koeken van gebakken. Om de koeken langer te kunnen bewaren worden ze in de zon gedroogd. <BR>

Cassave pers

Matapi genaamd in het Caraïbisch. Cylindervormig elastisch vlechtwerk van twee stel repen Warimbo riet. De pers is nog niet af, moet nog met een lusvormig uitsteeksel worden aan het ene uiteinde en aan het andere van een uit hetzelfde materiaal gevlochten lus worden voorzien. Gebruikt om het sap uit het afraspel van maniok wortels (Jatropha Manihot L.) te persen.<BR> <BR> Cassave vormt het hoofdbestanddeel van de voeding van de Surinaamse inheemse bevolking. Het wordt vaak de tropische aardappel genoemd. Cassave is een voedzame wortel die, oorspronkelijk uit Brazilië en Paraguay komt, en nu in grote hoeveelheden in de Zuid-Amerikaanse tropische laaglanden voorkomt. Cassave wordt geteeld voor zijn wortels. <BR> De wortels worden geschild en vervolgens geraspt, gekookt, gebakken of gefrituurd. Cassave kan niet ongekookt gegeten worden vanwege de aanwezigheid van het giftige blauwzuur. Door het koken wordt de hoeveelheid blauwzuur gereduceerd totdat het geen kwaad meer kan. <BR> Het raspen gebeurt op een stuk steen of een blikken rasp. Het raspsel wordt geperst in een cassavepers. Deze pers bestaat uit een lange buis van vlechtwerk met lussen aan het uiteinde. Het raspsel wordt in deze buis gestopt waarna de buis uitgerekt wordt. De buis is zodanig gevlochten dat bij het uitrekken van de buis tegelijkertijd de buis dunner wordt. Op deze manier wordt het raspsel geperst. Het meel wat overblijft wordt gezeefd en daarna worden er koeken van gebakken. Om de koeken langer te kunnen bewaren worden ze in de zon gedroogd. <BR>