Eetbak

Door het hele Cordillera gebied maken mensen gebruik van houten kommen, de Kankanay en Ifugao hebben de meest ontwikkelde stijlvorm. De Ifugao gebruiken diepe kommen met een geschulpte rand om eten en drinken te serveren. Kleinere exemplaren worden gebruikt voor kruiden deze zijn soms bevestigd aan de grotere kom, <BR> Terwijl de meeste Ifugaofamilies gebruik maken van een enkele etenskom, eten de leden van de hogere Ifugaoklasse uit een eigen kom. Van de kommen met een bevestigde kleinere kom, zoals dit exemplaar, wordt gezegd dat ze alleen gebruikt worden door leden van deze klasse. De geschulpte rand is vergelijkbaar met het motief op de schelpenriemen die gedragen worden door deze klasse en het motief op de basis van sommige bul-ul, houten beelden van rijst en graangoden. <BR> Deze kommen worden goed onderhouden en na elke maaltijd schoongemaakt. Eendevet of reuzel wordt nauwkeurig in de oppervlakte gewreven en dit zorgt samen met roet voor een donkere, glanzende patina. <BR> (Ellis,1981:201-202)<BR> <BR> Ellis, George<BR> 1981 Arts and Peoples of the Northern Philippines. In: The people and art of the Philippines, ed. Casal e.a.<BR> <BR> Deze kom heeft geen glanzende patina maar ziet er schoongeboend of geschuurd uit.

Eetbak

Door het hele Cordillera gebied maken mensen gebruik van houten kommen, de Kankanay en Ifugao hebben de meest ontwikkelde stijlvorm. De Ifugao gebruiken diepe kommen met een geschulpte rand om eten en drinken te serveren. Kleinere exemplaren worden gebruikt voor kruiden deze zijn soms bevestigd aan de grotere kom, <BR> Terwijl de meeste Ifugaofamilies gebruik maken van een enkele etenskom, eten de leden van de hogere Ifugaoklasse uit een eigen kom. Van de kommen met een bevestigde kleinere kom, zoals dit exemplaar, wordt gezegd dat ze alleen gebruikt worden door leden van deze klasse. De geschulpte rand is vergelijkbaar met het motief op de schelpenriemen die gedragen worden door deze klasse en het motief op de basis van sommige bul-ul, houten beelden van rijst en graangoden. <BR> Deze kommen worden goed onderhouden en na elke maaltijd schoongemaakt. Eendevet of reuzel wordt nauwkeurig in de oppervlakte gewreven en dit zorgt samen met roet voor een donkere, glanzende patina. <BR> (Ellis,1981:201-202)<BR> <BR> Ellis, George<BR> 1981 Arts and Peoples of the Northern Philippines. In: The people and art of the Philippines, ed. Casal e.a.<BR> <BR> Deze kom heeft geen glanzende patina maar ziet er schoongeboend of geschuurd uit.