Sake pitcher

Deze kruik voor sake, rijstwijn, is op een draaischijf gemaakt. Van slierten klei is een oor geboetseerd: een rank met onderaan een blad en op de rank zit een vlinder. De kruik is bedekt met eenvoudig asglazuur. Dat ontstaat bij toeval, tijdens het bakproces. Asdeeltjes en houtskoolsnippers die in de oven op het aardewerk terechtkomen, laten een onregelmatige glans achter. Soms wordt dit effect bewust nagestreefd, door een pot in stro of bamboe te wikkelen.<BR>Sake wordt gemaakt door rijst met water ongeveer twintig dagen te laten gisten. Het alcoholpercentage ligt rond de 16%. Sake is bijna net zo oud als de natte rijstteelt in Japan, zo'n 2300 jaar. Aanvankelijk werd sake voornamelijk voor het keizerlijk hof en voor tempels en heiligdommen geproduceerd maar vanaf de twaalfde eeuw na Christus was het dé genotsdrank van alle Japanners. En dat is het nu nog.

Sake pitcher

Deze kruik voor sake, rijstwijn, is op een draaischijf gemaakt. Van slierten klei is een oor geboetseerd: een rank met onderaan een blad en op de rank zit een vlinder. De kruik is bedekt met eenvoudig asglazuur. Dat ontstaat bij toeval, tijdens het bakproces. Asdeeltjes en houtskoolsnippers die in de oven op het aardewerk terechtkomen, laten een onregelmatige glans achter. Soms wordt dit effect bewust nagestreefd, door een pot in stro of bamboe te wikkelen.<BR>Sake wordt gemaakt door rijst met water ongeveer twintig dagen te laten gisten. Het alcoholpercentage ligt rond de 16%. Sake is bijna net zo oud als de natte rijstteelt in Japan, zo'n 2300 jaar. Aanvankelijk werd sake voornamelijk voor het keizerlijk hof en voor tempels en heiligdommen geproduceerd maar vanaf de twaalfde eeuw na Christus was het dé genotsdrank van alle Japanners. En dat is het nu nog.