Kralenketting
De Krobo, een volk in Zuid-Ghana, maken kralen volgens de poederglas-techniek. Men giet verpulverd glas in kleivormen. Dit zijn ronde plakken van ongeveer een centimeter dik, waar een wisselend aantal gaten in zitten. In elk gat wordt een rietje gestoken, zodat later in de kraal een gat zit. De met poederglas gevulde vorm wordt in een oven verhit. Door de in verhouding lage temperatuur van de oven smelt het glas niet helemaal, waardoor een wat korrelige struktuur ontstaat. Na het bakken worden de kralen geschuurd door ze over een stenen plaat te wrijven.<BR> <BR> Beschrijving<BR> Kralensnoer bestaade uit 50 Adjagba glaskralen. Deze kralen zijn cilindervormig en aan de kanten afgerond. Ze zijn gemaakt volgens de poederglas-techniek. De kraal bestaat uit drie verticale kleurlagen geel-groen-geel.
isShownAt
Kralenketting
De Krobo, een volk in Zuid-Ghana, maken kralen volgens de poederglas-techniek. Men giet verpulverd glas in kleivormen. Dit zijn ronde plakken van ongeveer een centimeter dik, waar een wisselend aantal gaten in zitten. In elk gat wordt een rietje gestoken, zodat later in de kraal een gat zit. De met poederglas gevulde vorm wordt in een oven verhit. Door de in verhouding lage temperatuur van de oven smelt het glas niet helemaal, waardoor een wat korrelige struktuur ontstaat. Na het bakken worden de kralen geschuurd door ze over een stenen plaat te wrijven.<BR> <BR> Beschrijving<BR> Kralensnoer bestaade uit 50 Adjagba glaskralen. Deze kralen zijn cilindervormig en aan de kanten afgerond. Ze zijn gemaakt volgens de poederglas-techniek. De kraal bestaat uit drie verticale kleurlagen geel-groen-geel.
description
De Krobo, een volk in Zuid-Gha ...... le kleurlagen geel-groen-geel.
identifier
subject
title
Kralenketting
@ned
type
Kralenketting
extent
medium
spatial
isRelatedTo
Materiële cultuurcollectie
isShownAt
https://hdl.handle.net/20.500.11840/525884
isShownBy
http://collectie.wereldculture ...... es/AM//am-477-39.jpg&cache=yes
object
provider
Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
rights
CC-BY-SA 4.0