1019891

Overzicht van stellage bij de rivier waar sagomeel door een zeef wordt geperst om sagozetmeel te verkrijgen (jojo’o). Het losgeklopte merg van de sagopalm wordt met water vermengd en onder de druk van een hefboom door een zeef van de bladschede van de suikerpalm geperst. Het zetmeel houdende water wordt via een serie goten naar een bezinkbak geleid, waar het water kan verdampen. Het teveel aan water stroomt terug in de rivier, zodat de sago productie een ingenieus ‘gesloten systeem’ wordt waarin alleen natuurlijke materialen uit de directe omgeving worden gebruikt. Het maken van sago werd in 1980-90 gewoonlijk niet meer gegedaan door de Sahu, maar nog wel door Tobaru dorpelingen uit Aketola. Zij bewerkten sagopalmen in eigendom van sommige Sahu bewoners van Awer, die sagobroodjes als snack bleven waarderen.<BR> <BR>

1019891

Overzicht van stellage bij de rivier waar sagomeel door een zeef wordt geperst om sagozetmeel te verkrijgen (jojo’o). Het losgeklopte merg van de sagopalm wordt met water vermengd en onder de druk van een hefboom door een zeef van de bladschede van de suikerpalm geperst. Het zetmeel houdende water wordt via een serie goten naar een bezinkbak geleid, waar het water kan verdampen. Het teveel aan water stroomt terug in de rivier, zodat de sago productie een ingenieus ‘gesloten systeem’ wordt waarin alleen natuurlijke materialen uit de directe omgeving worden gebruikt. Het maken van sago werd in 1980-90 gewoonlijk niet meer gegedaan door de Sahu, maar nog wel door Tobaru dorpelingen uit Aketola. Zij bewerkten sagopalmen in eigendom van sommige Sahu bewoners van Awer, die sagobroodjes als snack bleven waarderen.<BR> <BR>