Een collectieve beeldbank voor Waterland

Inleiding

Om te laten zien wat er mogelijk is als twee instellingen hun data als Linked Open Data publiceren, hebben het Waterlands Archief en het Zuiderzeemuseum een collectieve beeldbank gemaakt over Waterland, het gebied rondom Purmerend, reikend van Graft tot aan Monnickendam. De metadata is geexporteerd uit hun collectieregistratiesystemen, geconverteerd naar Linked Open Data en in een database samengebracht. Het Zuiderzeemuseum heeft daarbij een selectie gemaakt van kunstwerken die betrekking hebben om de plaatsen die in dit gebied liggen; van het Waterlands Archief is de volledige beeldbank ingevoerd. In deze datastory stellen we een aantal queries die inzicht geven in wat er in deze collectieve beeldbank zit. Allereerst: hoeveel objecten zitten er in? Daarna gaan we na wat er mogelijk is als de personen en plaatsen zijn gestandaardiseerd.

Tabel: Aantal objecten uit de collectie van het Zuiderzeemuseum dat betrekking heeft op 'waterland'.

Tabel: Aantal afbeeldingen in de beeldbank van het Waterlands Archief

Personen

Beide instellingen hebben, zonder dat ze dat van elkaar wisten, gebruik gemaakt van RKD Artists om kunstenaars van werken in hun collectie te identificeren. In de onderstaande query wordt bepaald van welke kunstenaars werken in allebei de collecties aanwezig zijn.

Tabel: RKD Artists verwijzingen in zowel de beeldbank van het Waterlands Archief als van het Zuiderzeemuseum

We kunnen alle werken van bijvoorbeeld Cees Bolding vinden. De collectiebeschrijvers bij beide instellingen hebben bepaald dat het hier om dezelfde kunstenaar gaat, door dezelfde verwijzing naar RKD artists te gebruiken. Hierdoor weten we als gebruikers van de data zeker dat we al het werk van deze kunstenaar kunnen vinden. Vervang in de query (op twee plaatsen) de URI van Cees Bolding (https://data.rkd.nl/artists/10108) door een andere RKD-artists URI en zie wat er aan werken zijn te vinden van deze andere kunstenaar in beide omgevingen. De query geeft nu maximaal 10 objecten terug, omdat deze limiet in de query is opgenomen in de laatste regel met de clause ('LIMIT 10'). Om meer resultaten te krijgen kunt u de limiet verhogen.

Plaatsen

Ook de plaatsnamen kunnen gestandaardiseerd worden met een externe terminologiebron. Het Zuiderzeemuseum gebruikt daarvoor Geonames. Bij het Waterlands Archief moesten de plaatsnamen nog gekoppeld. Voor alle plaatsen is dat gebeurd naar de Thesaurus of Geographical Names. Om de data gecombineerd te kunnen gebruiken hebben we voor alle relevante plaatsen ook de koppeling met geonames gelegd. In de onderstaande query wordt bepaald welke plaatsen in beide collecties voorkomen. Om de lijst niet te lang te maken, hebben we het resultaat beperkt tot 10 plaatsen.

Dankzij het koppelen van de verschillende terminologiebronnen is het mogelijk om de afbeeldingen uit beide collecties in een query op te roepen. Hier zijn twintig afbeeldingen die zijn gekoppeld aan het plaatsje Warder.

Conclusie

Om tot een gezamenlijke beeldbank te komen, moesten het Waterlands Archief en het Zuiderzeemuseum hun data in Linked Data formaat publiceren. De bestaande links naar persoons- en plaatsnamen maken het vervolgens mogelijk om zoekvragen te stellen over beide collecties heen.