Inventarisatie provinciale erfgoedtoepassingen: algemeen

Introductie

Deze Data Story laat de resultaten van de 'Inventarisatie provinciale erfgoedtoepassingen' zien. Het doel van de inventarisatie is om in kaart te brengen welke provinciale erfgoedtoepassingen er zijn. Dit gaat om:

  1. Bronnen: toepassingen waarin erfgoedinformatie wordt aangeboden door organisaties die in bepaalde provincies gevestigd zijn;
  2. Dataplatformen: toepassingen die erfgoedinformatie over een bepaalde provincie geautomatiseerd verwerken en toegankelijk maken;
  3. Diensten: toepassingen die erfgoedinformatie over een bepaalde provincie presenteren aan gebruikers.

De inventarisatie is uitgevoerd tussen december 2021 en april 2022, in opdracht van Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland (OPEN), in samenwerking met het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Verdere toelichting op de inventarisatie, zoals de kaders en werkwijze van de opdracht, staat in een opzichzelfstaand document.

Contact

Heb je vragen over de resultaten? Ontbreken er organisaties, bronnen, dataplatformen of diensten? Staat er een fout in de gegevens? Neem contact op met Sies Vonk of Sjors de Valk.


Provincies

In welke provincies zijn erfgoedtoepassingen geïnventariseerd?

Organisaties (alle provincies)

Hoeveel organisaties zijn betrokken bij erfgoedtoepassingen?

Een organisatie is betrokken als:

  1. Een organisatie de beheerder van een bron is
  2. Een organisatie een bron aan een dataplatform levert
  3. Een organisatie een bron aan een dienst levert
  4. Een organisatie de beheerder van een dataplatform is
  5. Een organisatie de beheerder van een dienst is
  6. Een organisatie betrokken is bij een dienst, bijvoorbeeld door informatie (zoals verhalen) bij te dragen

Noot: het is niet bekend hoeveel organisaties met erfgoedcollecties er in totaal in elke provincie zijn, dus inclusief organisaties die niet betrokken zijn bij erfgoedtoepassingen. Het is hierdoor niet mogelijk om aan te geven of organisaties in een bepaalde provincie veel of juist weinig betrokken zijn bij toepassingen.

Noot: Noord-Holland staat vermeld omdat er een organisatie is die hier gevestigd is en beheerder is van een dataplatform dat in andere provincies gebruikt wordt.

Organisaties (per provincie)

Welke organisaties in een bepaalde provincie zijn betrokken bij erfgoedtoepassingen?

Manieren van betrokkenheid van een specifieke organisatie

Een organisatie kan op verschillende manieren betrokken zijn bij erfgoedtoepassingen. In onderstaande zogeheten 'netwerkdiagram' worden de manieren van betrokkenheid van een bepaalde organisatie getoond. Voer hiervoor bij veld 'Organisatie' de naam van een organisatie in, zoals 'Drents Archief', 'Tresoar' of 'Collectie Overijssel'.

Noot: versleep de bolletjes om de labels beter te kunnen lezen

Andere Data Stories

Meer weten over de resultaten van de inventarisatie? Bekijk dan ook de volgende Data Stories:

  1. Bronnen
  2. Dataplatformen
  3. Diensten