Bob Coret

coret
Member since Feb 27th, 2020
Organizations

Proof of concept van weergave van Goudse triples voor de Gouda Tijdmachine.

Twee datasets (elk in een graph) zijn opgenomen: een lijst van straten (gekoppeld aan externe bronnen waaronder Wikidata en de BAG) en een lijst van gevelstenen (geëxtraheerd van gevelstenen.net). De gevelstenen zijn gekoppeld aan de straten, ook bevatten ze coördinaten zodat ze eenvoudig op de kaart gezet kunnen worden.

Ter inspiratie is hier één van de datasets van Open Archieven gepubliceerd, op basis van het A2A model::

  • kdb - Koninklijke Bibliotheek, Nederlandse Staatscourant, vermistenlijsten

De gebruikte https://www.openarch.nl/id/ URI's voor person, event, relationep, relationpp en source resolven op basis van de Accept header als Turtle of N-Triples, en voor record daarnaast ook in HTML, JSON en GEDCOM.

Deze en andere data is te dowloaden vanaf de Open Archieven datasets pagina (ook beschikbaar als graph).

Stamboomonderzoekers die publiceren op Genealogie Online markeren Tweede Wereldoorlogslachtoffers in hun publicatie en verrijken de informatie door deze te koppelen aan (door Genealogie Online voorgestelde) andere bronnen.

De gebruikte https://www.genealogieonline.nl/id/ URI's voor wo2slachtoffers, publicaties en personen resolven op basis van de Accept header als Turtle, NT, RDF/XML, JSON-LD of HTML. Gebruikte ontologieën omvatten Reconstructions and Observations in Archival Resources (ROAR) en Person Name Vocabulary (PNV), voor kampen wordt er gebruik gemaakt van de WO2 thesaurus.

Bekijk ook de voorbeeld SPAQRL queries op basis van deze dataset:

Deze en andere data te dowloaden vanaf de Genealogie Online datasets pagina.