Chondo

De tas werd volgens de schenker gebruikt voor het het verzamelen van pyrethrum bloemen. De inheemse naam is 'Kyondo' bij de Kikuyu of 'Chondo' bij de Kamba. Soortgelijke tassen worden ook in het Westen verkocht, onder andere in de Wereldwinkels. Vrouwen die venten met groente vervoeren hun geoogste producten bij voorkeur in de sisal tassen. Ook studenten gebruiken de tassen voor hun boeken. Verder worden ze zeer veel verkocht aan toeristen en zelfs in grote hoeveelheden geexporteerd naar o.a. Amerika en Japan.<BR> <BR> Vervaardiging<BR> De tas is gevlochten volgens de techniek van het fitsen. Deze techniek kent vele variaties, dit exemplaar is gemaakt volgens de techniek van 'plain twining'. Hierbij is de werkwijze als volgt: de ene inslag loopt voor een staak langs en de tweede loopt er achterlangs, daarna kruisen ze elkaar, verwisselen ze van plaats en herhaalt de handeling zich bij de volgende staak. De staken worden op deze manier steeds ingesloten.

Chondo

De tas werd volgens de schenker gebruikt voor het het verzamelen van pyrethrum bloemen. De inheemse naam is 'Kyondo' bij de Kikuyu of 'Chondo' bij de Kamba. Soortgelijke tassen worden ook in het Westen verkocht, onder andere in de Wereldwinkels. Vrouwen die venten met groente vervoeren hun geoogste producten bij voorkeur in de sisal tassen. Ook studenten gebruiken de tassen voor hun boeken. Verder worden ze zeer veel verkocht aan toeristen en zelfs in grote hoeveelheden geexporteerd naar o.a. Amerika en Japan.<BR> <BR> Vervaardiging<BR> De tas is gevlochten volgens de techniek van het fitsen. Deze techniek kent vele variaties, dit exemplaar is gemaakt volgens de techniek van 'plain twining'. Hierbij is de werkwijze als volgt: de ene inslag loopt voor een staak langs en de tweede loopt er achterlangs, daarna kruisen ze elkaar, verwisselen ze van plaats en herhaalt de handeling zich bij de volgende staak. De staken worden op deze manier steeds ingesloten.